Doorgaan naar inhoud
Kennel uitgerust met bodem, dak en hondenhok

Hoe bouw ik zelf een hondenkennel?

Denk je er over om een hond in huis te halen, maar is je tuin niet veilig genoeg? Dan kan je opteren om een hondenkennel te installeren. Bij Petcomfort kan je kiezen uit een uitgebreid gamma aan kennels.

Je wil je gezin uitbreiden met een trouwe viervoeter. Daarvoor heb je wel wat voorbereidingen te nemen. Naast een hondenhok ben je nog aan het kijken voor een hondenkennel. Je tuin is namelijk niet voldoende veilig voor je hond. Ze kunnen ontsnappen door gaten in of onder de omheining. Hierdoor kunnen ze het risico lopen om verloren of gewond te geraken. Of misschien wil je je hond een veilige plek bieden wanneer er bezoek langskomt? Ook dan is een hondenkennel een ideale oplossing. Maar kan je zo'n kennel zelf bouwen? Wat heb je hiervoor nodig? Hoe begin je er aan? Dankzij onze montagehandleiding kunnen we je op weg helpen en voor je het weet, heb je de ideale hondenkennel voor jouw trouwe viervoeter.

Stappenplan bij het bouwen van een hondenkennel

Je wil dus zelf een hondenkennel bouwen voor je trouwe viervoeter. Om te beginnen, heb je hier een kennelbodem voor nodig. Hiervoor moet je wel op een aantal zaken letten, maar waar let je precies op?

  • Allereerst moet je zien dat de bodem wat van de ondergrond af komt. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de bodem verlucht is en niet zal rotten. En hierdoor zal de koude van de ondergrond niet zo makkelijk tot de bodem komen. 
  • Daarnaast moet de bodem vlak liggen met een kleine helling als afwatering. Hiervoor is 1 cm per meter prima. 
  • Ten slotte moet je de bodem ook verankeren. Je kan het natuurlijk niet riskeren dat je hond in de kennel zit en de bodem los staat. Dat brengt risico mee voor jouw viervoeter. Dus zeker als er een dak op je kennel ligt, is het essentieel om de bodem te verankeren zodat de wind uw kennel niet kan verplaatsen. 

Wij leggen even uit wat wij doen als we een hondenkennel bouwen. Al de onderdelen die we gebruiken, kan je ook vinden in ons gamma. Of je kan kiezen voor een volledig kennel packet waar alles in zit. 

Onder de bodem plaatsen wij verschillende steunpunten. Wij gebruiken hiervoor balkdragers omdat we die ook in de hoogte kunnen regelen. Die steunpunten moet je positioneren zodat ze op maximum 1,5m van elkaar liggen. Ben je van plan om de bodem op het gras te plaatsen? Dan moet je onder de balkdrager nog een stoepdal plaatsen. Om het steviger te maken, kan je beter je gras onder de dal verwijderen, zodat de stoepdal op het zand ligt. Op die manier heb je een stevige basis om aan de hondenkennel te beginnen. Als dit stevig genoeg ligt, kan je de bodem op de balkdragers plaatsen en die regelen. Je regelt die het best zodat de helling ligt naar de kant die je wil, maar ook dat de bodem vlak ligt. Wanneer de bodem ligt, kan je de kennelpanelen monteren. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat die aan de bodem vastgemaakt worden. Dit kan je doen met behulp van een montagewinkelhaakje. Zo kan je de kennelpanelen verder tegen elkaar monteren. Je kan best meteen ook de daksteunen op de juiste plaats monteren. Deze plaats je best op de hoeken van de kennel. Om heel specifiek te zijn, plaats je deze op de voor- of en achterpanelen.

Wanneer de daksteunen geplaatst zijn, kan je de dakbalk er op leggen en vast schroeven. Dit doe je ook voor de tweede balk. Als deze balken liggen, kan je de dakplaten er op leggen. Deze hoef je niet meteen vast te schroeven, maar zorg gewoon dat ze netjes liggen. Als ze allemaal liggen, kan je ze vast schroeven. De laatste stap die je moet doen, is de bodem van de hondenkennel naar de ondergrond verankeren. Hiervoor kan je grondpinnen gebruiken die je in ons gamma kan terugvinden.

Nu is je hondenkennel klaar en heeft je viervoeter de ideale plaats om uit te rusten. Je kan het nog verder aankleden. Zo kan je een hondenhok tegen of in de hondenkennel plaatsen. Hiervoor kijk je best naar de afmetingen van je hond. Je kan de hondenkennel ook afwerken met een drink- en voederbak.

Bekijk montage handleiding met voorbeeld foto's

Twijfel dus niet langer. Enkel het beste is goed genoeg voor je trouwe viervoeter. Of je nu een hondenkennel koopt of zelf bouwt, je hond heeft recht op die veilige plek. Heb je nog vragen of wil je nog wat extra advies? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder zodat je hond de plek krijgt waar hij recht op heeft.

Vorig artikel Wat kies je voor je hond: een hok of een kennel
Volgend artikel Kippen beschermen tegen vossen en marters