Doorgaan naar inhoud
Van 17 tot en met 24 Juni is onze showroom gesloten wegens vakantie
Van 17 tot en met 24 Juni is onze showroom gesloten wegens vakantie
Hond en kind in een veld

Hondenkennel zelf maken of kant en klaar kopen?

Een hondenkennel zelf maken of kant en klaar kopen? We zien bij onze klanten vraag naar beide mogelijkheden. Voor wie zelf een hondenkennel wil samenstellen, beschikken wij over al het benodigde materiaal. Als een standaard kennel voldoet voor jouw tuin, dan kan je een volledig kant en klaar pakket bestellen in verschillende afmetingen.

Een hond in een kennel zetten lijkt een zielige oplossing. En ja, ik zie nog steeds honden die hun leven in een kennel doorbrengen en dat kan je gerust onderbrengen onder de donkere zijde van een hondenleven.

Gelukkig maken de meeste honden tegenwoordig deel uit van het gezin en heeft de term 'hondenleven' een andere betekenis gekregen. Maar ook als je hond normaal gezien een redelijk vrij leven leidt, zijn er momenten waarop het wenselijk is dat je hem even in een kennel kan zetten. Als je vrienden of familie op bezoek krijgt voor de BBQ, dan is je hond meestal overenthousiast wanneer je gasten toekomen. En dan heb je waarschijnlijk ook een tante Martha die het niet zo heeft met honden. Of je moet zelf naar een feestje waarbij het niet mogelijk is om je hond zolang alleen in huis te laten. Om maar niet te spreken van de dagen die jullie moeten gaan werken.

Situaties genoeg dus waarbij het nuttig is om je lieve vriend even apart te zetten. Als je uit werken bent, kunnen veel honden gewoon vrij rondlopen als de tuin goed afgesloten is. Je hebt natuurlijk ook honden die het net dan nodig vinden om zich een weg naar de vrijheid te banen. Ik heb honden gekend die een gat onder de afsluiting groeven om te ontsnappen. Een andere hond sprong met gemak over een afsluiting van anderhalve meter om het baasje te gaan zoeken.

Maar ook als je hond geen neiging heeft om uit te breken, is een kennel uiterst nuttig.

Allereerst moet je aan je hond duidelijk maken dat de kennel geen straf is. Sluit hem dus nooit op in de kennel als hij 'stout' geweest is.

Wel is het een plaats die hij als de zijne kan beschouwen en waar hij tot rust kan komen. Eén van mijn honden is altijd zeer enthousiast als er bezoek komt, maar als het te druk wordt, is zij ook de eerste die een rustig plekje opzoekt om aan de drukte te ontsnappen. En daar is een degelijke hondenkennel de perfecte oplossing voor. Het is als het ware een eigen 'tuinkamer' voor je hond, waar hij alles heeft om even tot zichzelf te komen: een eigen vertrouwd plekje, schaduw, een slaaphok, eten, water en zijn favoriete speeltje.

Ook als je afwezig bent en de deur van de kennel niet sluit, kan je hond vrij rondlopen in de tuin maar toch gebruik maken van zijn vertrouwde tuinkamer als hij daar zin of behoefte aan heeft.

Een kant en klare hondenkennel

Wij hebben diverse afmetingen kant en klare kennels. Van 2 x 2 meter, 3 x 2 meter of 3 x 3 meter voor grotere honden. Dit zijn afmetingen die prima berekend zijn voor de meeste honden. Ze bieden voldoende bewegingsvrijheid en ruimte voor een slaaphok en een voederstel. Deze hondenkennels kan je verkrijgen in een versie met of zonder dak of kennelbodem. Voor grote honden hebben de spijlen een grotere afstand.

Volledige kennels

Volledige kennels
Bekijken

Je hondenkennel zelf maken

Is een kant en klare kennel net niet wat je zoekt of heb je een eigen indeling voor ogen, dan kan je je hondenkennel zelf maken. Of beter gezegd, samenstellen. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • je wilt een hondenkennel met specifieke afmetingen
  • je wilt een hondenkennel die aan één kant aansluit aan een muur of schutting. In dat geval kan zelfs een opening in de muur maken zodat je hond binnen kan slapen, bijvoorbeeld in de garage, een berging of tuinhuis.
  • je wilt een kennel met een speciale indeling. Zo hebben we klanten die een aangepaste constructie maakten voor twee honden, die bij elkaar in de kennel kunnen, maar elk met hun eigen slaaphok.
  • je wilt meerdere kennels met elkaar verbinden, voor meerdere honden, die toch elk apart zitten. Meer professionele toepassingen hiervan zijn kennels voor werkhonden.

Verschillende soorten kennelpanelen

Wanneer je zelf een hondenkennel samenstelt, kan je kiezen uit verschillende soorten kennelpanelen. Alle panelen zijn gemakkelijk met elkaar te verbinden, zodat je zelf de gewenste combinatie kan maken.

Spijlpanelen

Dit zijn de meest gebruikte kennelpanelen. Spijlpanelen zijn verkrijgbaar met spijlen in verschillende afstanden en met hoge of lage voetjes, naargelang ze moeten dienen voor middelmatige of grote honden.

De spijlpanelen zijn verkrijgbaar in volle wanden, of voorzien van een links- of rechtsdraaiende deur, met een opening voor het slaaphok of met een draaibare voederdeur, waar je de drinkbak en etensbak kan aan bevestigen.

Spijlpanelen

Spijlpanelen
Bekijken

Draadpanelen

Als je een kleine hond hebt, dan is de afstand van zelfs het kleinste spijlpaneel misschien te groot en kan je hond al te gemakkelijk uit de kennel ontsnappen. Hoewel we ook smalle spijlpanelen hebben voor kleine rassen, zijn draadpanelen ook prima geschikt. Net zoals bij de spijlpanelen, zijn ook deze draadpanelen verkrijgbaar met een deur, voederdeur en een opening naar het slaaphok.

Wij passen deze draadpanelen ook vaak toe voor kattenrennen.

Draadpanelen

Draadpanelen
Bekijken

Damwanden

Als je één kant van de hondenkennel wilt afschermen dan kan je een damwand gebruiken. Dat is bijvoorbeeld heel nuttig wanneer je een kant aan het zicht wilt onttrekken of om te voorkomen dat je hond al te veel gaat blaffen naar je buren of naar alles en iedereen die aan de straatkant passeert. Deze damwanden zijn combineerbaar met alle andere soorten spijlpanelen en draadpanelen.

Damwanden

Damwanden
Bekijken

Een dak voor je hondenkennel

Als het regent kan je hond natuurlijk in zijn slaaphok gaan liggen. Maar met een dak boven de hondenkennel, kan hij bij regen ook gewoon de hele kennen blijven gebruiken. Bij warm weer zorgt het dak ook voor schaduw in de kennel.

Een dak voor de hondenkennel kan geleverd worden in een aantal standaard afmetingen. Elk dak wordt geleverd als een set met de dakplaten, daksteunen om de hoogte variabel en schuin aflopend de maken, dakbalken en de benodigde schroeven.

Als je zelf je hondenkennel samenstelt kan je kiezen om de hele kennel te overdekken of een gedeelte. Ook dakgoten welke perfect op het dak aansluiten, vind je in ons gamma.

Dak voor kennel set met alle benodigdheden

Dak voor kennel set met alle benodigdheden
Bekijken

Dakgoot set voor kennel met alle benodigdheden

Dakgoot set voor kennel met alle benodigdheden
Bekijken

Een vloer voor je kennel

De gangbare gedachte is om een betonnen vloer te gieten en daar de hondenkennel op te plaatsen. Maar daar zijn een aantal nadelen aan verbonden. Een betonnen vloer is voor de hond vaak te koud, dit kan zeer slecht zijn voor zijn gewrichten. Als je een woning huurt, is het meestal niet toegelaten om een betonnen vloer in de tuin te laten gieten. En als je trouwe vriend er later niet meer is en je besluit om geen hond meer in huis te halen, dan blijf je wel met de betonnen vloerplaat in je tuin zitten.

Redenen genoeg dus om te kiezen voor onze bodems voor hondenkennels. Deze bestaan uit antislip betonplex en ze worden quasi naadloos geplaatst. Eventuele naden worden met siliconen dichtgekit. De kennelbodems zijn voorzien van voetjes en worden op een structuur van balken geplaatst. De voordelen van deze bodemstructuur zijn:

  • perfect te reinigen met detergenten
  • een bodem die los staat van de grond, waardoor deze goed isoleert en je hond een comfortabele bodem heeft om op te liggen
  • je kan de bodem op elke ondergrond plaatsen: gras, aarde, een terras, ...
  • je hebt geen extra dragende structuur nodig zodat je ook geen betonnen vloerplaat hoeft te gieten
  • als je de hondenkennel wilt verplaatsen of wanneer je verhuist, kan je de kennelbodem demonteren en opnieuw monteren

Je kan kiezen voor een kennelbodem uit een reeks van standaard afmetingen, of één op maat laten maken

Watervaste kennelbodem met anti-slip laag voor basiskennels

Watervaste kennelbodem met anti-slip laag voor basiskennels
Bekijken

Een ingebouwde voederdeur

Een handig accessoire voor je hondenkennel is een ingebouwde voederdeur. Je kan de voederbakken aan deze draaideur monteren waardoor je je hond gemakkelijk eten en water kan geven zonder dat je in de kennel moet stappen. Dat is ook heel handig wanneer je uitzonderlijk eens beroep moet doen op buur of een vriend om de hond te voederen en die niet zo met de hond vertrouwd is.

Kennelpaneel met spijlen, deur rechts, voederdeur en korte voetjes

Kennelpaneel met spijlen, deur rechts, voederdeur en korte voetjes
Bekijken

Voederstel te bevestigen aan kennelpaneel

Voederstel te bevestigen aan kennelpaneel
Bekijken

Een hondenkennel volledig op maat

Voldoet een standaard kennel niet en heb je zelf geen zin of tijd om een hondenkennel samen te stellen, dan kan je beroep doen op onze all-in-service.

We bespreken samen met jou hoe de ideale hondenkennel er moet uit zien en waar we rekening moeten mee houden. We werken een volledige oplossing uit en zorgen voor de fabricage, levering en montage ter plaatse.

We houden daarbij rekening met jouw specifieke noden en zorgen voor een mooie, praktische en betaalbare realisatie. Contacteer ons om dit samen te bespreken.

Hondenhutten: een hondenkennel deluxe

Onze hondenhutten zijn wel heel speciale hondenkennels. Het is als het ware een tuinhuis met ingebouwde kennel.

Hondenhut met thuinhuis en kennel

Een groot voordeel is dat je hond in het tuinhuis kan als het buiten echt wel te guur weer is. Meestal wordt het slaaphok in het tuinhuis geplaatst zodat je hond steeds goed beschut is.

Een hondenhut staat ook heel netjes in de meeste tuinen doordat tuinhuis en kennel een mooi, aansluitend geheel vormen.

Snuister gerust eens door onze collectie mooie en praktische modellen.

Hondenhutten

Hondenhutten
Bekijken

Een bijpassend hondenhok voor je hondenkennel

Uiteraard vraagt je hondenkennel ook om een bijpassend hondenhok.

Bijpassend betekent dat het hondenhok is aangepast aan jouw hond. Daarbij houden we rekening met het ras zodat het hondenhok de juiste afmetingen heeft. Maar ook met de karaktertrekken van je hond wordt rekening gehouden. Heeft hij de neiging om overal aan te bijten, dan kiezen we voor een model met antibijtprofielen.

Slaapt de hond vaak buiten, ook onder ongure weersomstandigheden, dan kunnen we een geïsoleerd hondenhok leveren, al dan niet voorzien van vloerverwarming.

De hondenhokken worden in onze eigen ateliers gemaakt, waarbij we gebruik maken van kwalitatieve en duurzame materialen die bestand zijn tegen Belgische en Nederlandse weersomstandigheden. Bovendien kan je de kleur van het hondenhok kiezen uit een mooi palet landelijke of hype kleuren.

Silverline hondenhokken

Silverline hondenhokken
Bekijken

Deluxe geïsoleerde hondenhokken

Deluxe geïsoleerde hondenhokken
Bekijken

De grootte van hondenhokken

De grootte van hondenhokken is enorm belangrijk. Zo moet je er opletten dat het hondenhok net groot genoeg is voor je hond. Een hok voor een Berner Senner moet je niet kopen voor je Jack Russel. Deze hondenhokken zijn voor een Jack Russel niet geschikt omdat ze er verloren in lopen. Maar een te groot hok zorgt er ook voor dat er veel lichaamswarmte van je viervoeter verloren gaat. Maar niet enkel te grote hokken zijn geschikt voor je hond. Je moet er ook opletten dat het hondenhok niet te klein is, want dat is niet zo comfortabel voor je trouwe metgezel. Afmetingen zijn dus heel belangrijk. Het is ontzettend belangrijk dat je het juiste hok voor je hond kiest. Hoe doe je dat nu? Om een hok te kiezen, moet je naar de schofthoogte van je hond kijken. Tussen het dak van het hondenhok en de schofthoogte van je hond, is het aangewezen dat er 5 cm plaats is. Enkel zo kies je het geschikte hok.

Welke hondenhok is best voor mijn hond?

Locatie en vloerverwarming

Een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden, is de locatie. Waar plaats ik het hondenhok? Moet het de winter doorstaan of niet? Meestal laat je het het hele jaar door staan, dus een hondenhok moet ook tegen de warmte kunnen. Het hok moet dus goed geïsoleerd zijn, maar ook stevig. Op die manier kan het tegen een stootje. Ook vloerverwarming is mogelijk. Hiervoor kijk je best welk ras je hebt. Heeft je hond een ondervacht of niet? Een ondervacht zorgt ervoor dat je hond zichzelf beter kan isoleren tegen de koude. Heb je een hond met een dunne vacht, zoals bijvoorbeeld een Dobbermann? Kies dan voor vloerverwarming. Op die manier krijgt je viervoeter extra warmte. Voor honden met een dikke vacht, zoals een Berner Sennen, is vloerverwarming eerder een luxeproduct. Al onze hondenhokken zijn al voorzien van een tochtschot zodat je hond uit de wind kan liggen.

Besluit

Je kan een standaard hondenkennel kiezen uit onze diverse basiskennels. Dat is meestal de simpelste oplossing. Voldoet een standaard kennel niet, dan kan je zelf een kennel samenstellen. En moet het helemaal speciaal, dan kan je beroep doen op onze all-in service, waarbij we van ontwerp tot plaatsing alle stappen voor het realiseren van de gewenste hondenkennel op maat voor jou uitvoeren.

Vergeet ook niet om een geschikt hondenhok te voorzien en kijk ook eens naar onze diverse modellen hondenhutten voor een perfecte integratie van een hondenkennel met tuinhuis of houtopslagplaats in jouw tuin.

Jouw trouwe viervoeter zal in ieder geval heel dankbaar zijn voor zijn eigen 'tuinkamer', zijn eigen vertrouwde plekje waar hij tot rust kan komen als hij er even behoefte aan heeft.

Heb je nog vragen, wens je meer informatie of wens je een offerte op maat? Neem dan gerust contact op. Wij zijn er om al jouw vragen te beantwoorden.

Vorig artikel Kattenren op maat
Volgend artikel Een autobench van Variocage voor het veilig transporteren van je hond