Je hond in de auto vervoeren - wetgeving
Als alles goed gaat, kunnen we binnenkort weer op vakantie. Heb je een hond en wil je met de auto op vakantie of een dagtrip maken, dan heb je je waarschijnlijk al wel eens afgevraagd hoe je je hond best vervoert in de auto. Wat is de wetgeving in België en het buitenland? En bovenal, wat is sowieso de veiligste methode, los van de wettelijke regels?
Met de hond een daguitstap maken of zelfs op vakantie gaan met de auto is een leuke ervaring. Mijn twee honden zijn er dol op en hebben er een neus voor. Ze zitten als eerste in de auto, zodra ze ook maar enig vermoeden hebben dat we er op uit trekken. Maar ze hebben allebei heel verschillende karakters. Balou is een al wat oudere labrador, die in de auto heel rustig is en ervan houdt om afwisselend te slapen en naar buiten te kijken. Ivana daarentegen is een felle Border Collie, die naar elke auto hapt die ons kruist.
Je zou kunnen stellen dat je Balou zonder enige beveiliging gewoon op de achterbank kan meenemen. Ivana daarentegen moet echt wel onder controle worden gehouden. Voor haar is het heel wat minder evident om haar rustig op de achterbank te houden. Zo zie je maar, de ene hond is de andere niet, ook niet om met de auto mee op reis te gaan.
Maar is het wel een goed idee om de hond onbeveiligd op de achterbank te laten zitten? En wat zegt de wetgeving in België en in de verschillende buurlanden? En wat zijn de veiligste mogelijkheden? Daar gaan we in dit bericht dieper op in.
Waar kan je je hond best plaatsen laten nemen in de auto?
Je hond zou in principe op drie manieren mee kunnen in de auto. Ze zijn echter niet allemaal even veilig.
De passagierszetel
Je bent samen met je hond op stap en het lijkt je wel 'gezellig' dat je hond naast je zit op de passagierszetel. Naar mijn mening lijkt me dit de gevaarlijkste plek. Zowel voor je hond als voor jezelf. De kans dat je hond het plots toch nog net iets leuker vindt om bij jou op schoot te springen, waarbij je een groot risico loopt om de controle over het stuur te verliezen, lijkt me bijzonder hoog. En als je een auto-ongeluk krijgt, al dan niet door toedoen van je hond, wil je echt niet weten waar je trouwe vriend terecht komt. Het is niet voor niets dat mensen al tientallen jaren verplicht zijn om een autogordel te dragen. De passagierszetel is echt wel een onverantwoorde plaats om je hond te laten plaatsnemen. Ondanks dat een aantal Europese landen niet zo heel moeilijk doen over het vervoeren van een hond in de auto, men het er meestal over eens dat de passagierszetel een verboden plek is. En dat heeft zo zijn redenen.
De achterbank
Veel honden reizen mee op de achterbank. Dan zitten ze toch niet helemaal achteraan in de koffer en heb je meer contact met je hond. Als je een berline hebt en dus niet over een open koffer beschikt, is dat natuurlijk de enige plek waar je je hond met dit soort auto mee kan nemen.
Maar ook dan zijn er een aantal gevaren. Laat je je hond los in de auto zitten, dan kan deze na een tijdje toch de neiging of de behoefte hebben om wat meer contact met de baasjes te zoeken en een poging te doen om een bank op te schuiven, met alle gevaren en gevolgen van dien.
Om dit te vermijden, zijn er wel een aantal hulpmiddelen ter beschikking, de ene al veiliger en efficiënter dan de andere.
Zo kan je gebruik maken van een tuigje. Het is een soort harnasje dat voorzien is van een riem die in het slot van de veiligheidsgordel past. Zo heeft je hond wat (beperkte) bewegingsvrijheid. Je vermijdt dus dat hij naar voor kan geraken. Bij een botsing zit de hond vast aan de autogordel. Het is niet ideaal maar het is wel een eenvoudige oplossing om toch wat meer veiligheid te bieden bij het vervoeren van je hond op de achterbank.
Een andere mogelijkheid is om een beschermende doek te plaatsen die aan de hoofdsteunen van de voorzetels en de achterzetels wordt bevestigd. Het voordeel hiervan is dat de hond zo goed als niet naar de voorbank kan verhuizen. Bij een impact blijft echter nog wel het risico bestaan dat de hond toch een stevige klap krijgt. Hij is door het doek niet helemaal beschermd. Als je een iets grotere hond hebt en je geen bench op de achterbank kan plaatsen waar hij in past, lijkt dit me een redelijke oplossing. Een bijkomend voordeel is dat je zetels beschermd zijn tegen haar, vuil en beschadigingen. Uiteraard moet je wel de wetgeving naleven van de landen waar je door rijdt om op je eindbestemming aan te komen.
De beste oplossing is het gebruik van een bench. Voor grote honden past de bench in de meeste auto's niet op de achterbank, maar voor kleine honden is het de veiligste oplossing. Door de open draadstructuur kan je de bench extra beveiligen door er de autogordel doorheen te halen. Onze Care2-benches hebben hiervoor zelfs speciale beugels. Door de veilige bouw van deze benches kan deze zelfs op de passagierszetel vastgemaakt worden. Let wel op de wetgeving van de landen waar je doorheen reist.
De koffer
Heb je een monovolume of een break dan beschikt de auto meestal over een ruime achterbak. Heb je voldoende ruimte voor de bagage dan kan je de hond vrij in de achterbak laten. Maar daar zijn een paar gevaren aan verbonden. Mijn hond Ivana verhuist binnen het half uur steevast naar de achterbank wanneer ze los in de koffer zit. Bij een ongeval spreekt het als vanzelf dat je hond een behoorlijke klap kan krijgen en ernstig gewond kan geraken.
Iets veiliger wordt het al met een hondenrek waarmee je de koffer kan scheiden van de rest van de auto. Zo vermijd je alvast dat de hond naar de achterbank verhuist. Maar het verhoogt niet de veiligheid van de hond bij een ongeval.
De veiligste oplossing is het gebruik van een hoogwaardige bench. We verdelen de benches van Variocage. Deze autobenches zijn uniek in hun soort. Ondanks dat er nog geen officiële Europese Normen (EN) bestaan voor autobenches, is Variocage het enige merk dat over een kreukelzone beschikt en over een noodluik. Bovendien worden actief crashtests uitgevoerd, waardoor het merk de constructie van zijn benches verder optimaliseert op basis van deze tests.
De wetgeving per land
Dit is de wetgeving voor een aantal Europese landen, zoals we ze hebben gevonden in mei 2021. Controleer voor alle zekerheid nog even of de wetgeving nog geldt op het moment van vertrek en voor de landen waar je doorheen reist naar je uiteindelijke bestemming.
België
In het Belgische verkeersreglement (‘de Wegcode’) staan geen specifieke voorschriften over hoe u uw hond moet vervoeren in de auto. Nergens staat voorgeschreven dat de hond in een bench moet zitten of op een andere manier gezekerd moet zijn. Evenmin is de plaats in het voertuig bepaald.
Als iets niet specifiek geregeld is, vallen we terug op de algemene bepalingen die van toepassing zijn op iedere chauffeur. Zo moet je steeds je voertuig onder controle kunnen houden en moet je in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren.
Iedere passagier moet volgens de Wegcode een gordel dragen, maar een hond is geen mens en valt dus niet onder deze verplichting.Je zal dus niet beboet worden indien er enkel wordt vastgesteld dat de hond los zit in de auto.
Nederland
Ook in Nederland is het nog niet zo ver dat het verplicht is om je hond in een bench of gordel te vervoeren, hoewel het toch wel zeer aan te bevelen is.
Frankrijk
In Frankrijk geldt dezelfde wetgeving als voor België en Nederland. Geen specifieke verplichtingen dus maar wel de verplichting dat het zicht van de bestuurder niet mag gehinderd worden en dat de hond geen gevaar mag vormen om veilig met de auto te kunnen rijden.
Duitsland
In Duitsland zijn de regels eenduidiger. Gaat je op vakantie naar of reis je door Duitsland, dan is het verplicht je hond veilig in de auto vast te zetten, bijvoorbeeld door middel van een autogordel voor de hond, een autobench of achter een hondenrek.
Oostenrijk
In Oostenrijk mag je hond nooit op de passagiersstoel, ook niet als hij vastgemaakt is. Maar verder gelden er in Oostenrijk geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.
Italië
In Italië geldt de regel dat er één hond in de auto vervoerd mag worden mits deze de bestuurder niet hindert. Het is verplicht in Italië om twee of meer honden te vervoeren in een autobench, reiskennel of achter een hondenrek.
Spanje
In Spanje mag een hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet dan een gordel om of in een bench. Verder mag je hond wel in de achterbak achter een rek of opvangnet. In Spanje kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.
Denemarken
De Deense overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een hond in de auto.
Zweden
Honden moeten in Zweden een hondenautogordel dragen. Ze moeten op de achterbank of in de koffer (in een bench). Honden moeten bij de grens aangemeld worden.
Noorwegen
In Noorwegen mag je hond nooit op de passagiersstoel, ook niet als hij vastgemaakt is. Maar verder gelden er in geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto. Hou er wel rekening mee dat je hond moet aangemeld worden aan de grens.
Zwitserland
Geen aanvullende regels. Idem als België en Nederland.
Hongarije
Geen aanvullende regels. Idem als België en Nederland.
Luxemburg
Geen aanvullende regels. Idem als België en Nederland.
Verenigd Koninkrijk
De hond mag niet los op de achterbank, de hond moet daar in een gordel of in een bench. In de achterbak mag de hond wel los, mits de hond zich achter een rek of opvangnet bevindt.
Portugal
De hond mag niet los op de achterbank, de hond moet daar in een gordel of in een bench. In de achterbak mag de hond wel los, mits de hond zich achter een rek of opvangnet bevindt.
VARIOCAGE: de veiligste autobench voor het vervoeren van je hond in de auto
Een Variocage autobench is de meest veilige oplossing en meer dan acceptabel voor de wetgeving in alle Europese landen waar je met je trouwe vriend naar toe wenst te reizen.
Deze hond kwam ongedeerd uit de auto dankzij de Variocage autobench
Om het gemakkelijk te maken om te bepalen welke Variocage in jouw auto past, hebben we een handige Car Selector ter beschikking. Geef het merk en het type van jouw auto in en de Car Selector geeft je een lijst van Variocage-oplossingen welke geschikt zijn voor jouw auto.