Doorgaan naar inhoud
Wegens vakantie is onze showroom gesloten van 11/3 tot en met 20/3. En raison des vacances, notre showroom est fermé du 11/3 au 20/3.
Wegens vakantie is onze showroom gesloten van 11/3 tot en met 20/3. En raison des vacances, notre showroom est fermé du 11/3 au 20/3.
Een hondenbench voor in de auto en voor binnen

Een hondenbench voor in de auto en voor binnen

Een bench voor je hond vind je in veel verschillende vormen, soorten en afmetingen. Zo zijn er stevige hondenbenches om je hond veilig te transporteren in de auto en benches die jouw hond zijn eigen, vertrouwde plekje in huis geven. Ontdek in dit artikel de ideale hondenbench voor jouw trouwe viervoeter.

Je vindt het wel leuk om een hond te hebben en op een dag gebeurt het: je haalt een puppy in huis! Dit is een fantastische gebeurtenis waar het hele gezin enthousiast over is. Maar dan komen de vragen. Waar gaat mijn hond slapen? Hoe maak ik hem zindelijk? Waar heeft hij zijn eigen vertrouwde plekje? En hoe ga ik hem veilig transporteren in de auto?

Op deze vragen biedt een hondenbench het perfecte antwoord. Laat ons eerst even kijken hoe je een bench optimaal kan benutten voor je hond.

Een bench als slaapplaats voor je hond

Wanneer een puppy van zijn de mama weggehaald wordt, mist hij niet alleen zijn mama maar ook het nestgevoel. Je kan hem zijn mama niet teruggeven maar met een hondenbench geef je je nieuwe hond wel een nestgevoel. Koop een bench die meteen geschikt is voor wanneer je hond volwassen is. De eerste maanden is de hondenbench uiteraard veel te groot en zal de hond het nestgevoel niet zo ervaren. Zet daarom een kartonnen doos in de bench, zodat de beschikbare ruimte voor de puppy kleiner wordt. Als je daar dan een lekker zacht deken in legt, kan de hond zich lekker installeren en heeft hij een knus nest.

Dat hij af en toe tijd moet doorbrengen in zijn bench en dat hij er moet slapen, is voor de hond geen straf. Leer hem dat het zijn eigen plekje is, waar hij zich ook op zijn eigen initiatief op een veilige manier kan terugtrekken wanneer het voor hem een beetje te druk wordt. Ook honden hebben regelmatig behoefte aan privacy om even tot rust te komen.

Wij beschikken over verschillende soorten hondenbenches die geschikt zijn als slaapplaats. Zo zijn er metalen benches die aan alle zijden uit traliewerk bestaan. Deze zijn heel geschikt op voorwaarde dat je ze, zeker voor een puppy, afdekt met een deken of een als accessoire te verkrijgen Bench Cover. Anders gaat het nestgevoel verloren.

Deze hondenbenches zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Het voordeel van het metaal is dat ze bijtbestendig zijn. Het is trouwens normaal dat een jonge hond in zijn bench bijt. Als je het goed hebt aangepakt, beschouwt hij zijn bench als zijn eigendom en is het eigenlijk een beetje ok als hij er in bijt.

Er zijn ook hondenbenches in kunststof. Deze hondenbenches van bvb. Atlas Car zijn aan 3 zijden gesloten. Deze hoef je dus niet extra af te dekken en de hond heeft er automatisch zijn nestgevoel.

Deze hondenbenches zijn eigenlijk transportkooien voor in de auto. En dat is natuurlijk een voordeel van deze benches. Je kan de vertrouwde plek van je hond ook gebruiken als je met hem in de auto op stap gaat. De hond voelt zich meestal aan stuk veiliger en rustiger als hij kan meereizen in zijn eigen nestje.

Het enige nadeel van deze benches is dat je puppy gegarandeerd aan de randen gaat knagen. Maar meestal valt de schade wel mee. Als de schuifdeur gesloten is kan hij van binnenuit trouwens nergens aan bijten.

Zo helpt een bench bij het zindelijk maken van je hond

Een hond zindelijk maken gaat bij sommige honden redelijk vlot. Bij hardleerse honden is het vaak een hele klus. Maar wist je dat een hondenbench een goed hulpmiddel is om hem hierbij te helpen? Overdag kan je immers actief met je hond bezig zijn voor ondermeer zijn zindelijkheidstraining. 's Nacht is dat meestal een ander paar mouwen, zeker als je je hond geen eigen, afgesloten slaapplaats biedt.

Maar we zagen dat een bench door de hond als nest wordt beschouwd. En iets waar in principe iedere puppy een hekel aan heeft, is het bevuilen van zijn eigen nest. Door de bench in het begin zodanig klein te maken dat de hond geen overschot van ruimte heeft, zal de puppy er alles aan doen om zijn nest niet te bevuilen.

Je laat hem dus 's nachts opgesloten in zijn bench slapen. Uiteraard kan een puppy zich geen hele nacht inhouden. Maar hij zal wel serieus kabaal beginnen maken als de nood het hoogst wordt. Plaats zijn bench dus op een plaats waar je hem hoort als hij 's nachts hoognodig moet en je hem even kan uitlaten. Meestal duurt deze fase slechts een tweetal maanden, tot wanneer de blaas van de hond voldoende ontwikkeld is om zijn plas een hele nacht te kunnen ophouden. In het begin zal de hond een paar keer een ongelukje hebben, wat volkomen normaal is.

Hoe kies je de juiste grootte voor je hondenbench?

Een goede vuistregel voor het kiezen van het juiste formaat voor de bench is:

  • Meet de lengte van je hond (of zoek op hoe lang een hond van het ras van je puppy doorsnee wordt) en voeg 10 cm toe.
  • Laat de hond zitten en meet hoe hoog hij komt. Voeg ook daar 10 cm aan toe.

Zo bekom je de ideale lengte en hoogte van de bench voor jouw hond. De breedte is minder belangrijk. De verhoudingen van de hondenbench zijn in principe zodanig dat je hond zich gemakkelijk kan draaien.

Kies in ons assortiment het soort bench waar je voorkeur naar uit gaat en kies dan de afmetingen die het dichtst aanleunen bij de berekening die je hebt gemaakt.

Maar zorg er in het begin voor dat je binnenruimte van de bench kleiner maakt door er bvb. een kartonnen doos in te plaatsen zodat de puppy over een nest beschikt dat aangepast is aan zijn afmetingen.

Je hond veilig met de auto transporteren in een hondenbench

Een andere vorm van bench is de autobench. De Atlas benches waar we het eerder in dit artikel over hadden, zijn geschikt als slaapplaats voor in huis, maar ook als transportkooi. Ze bieden een zekere mate van bescherming voor je hond tijdens het rijden en voldoen aan de wettelijke vereisten voor het transporteren van een hond in de auto.

In België en Nederland bestaan er geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Als je met je honden of autovakantie gaat naar een ander land, dan moet je wel naar de wettelijke verplichtingen van het land van bestemming kijken, maar ook naar de landen waar je doorheen rijdt. Zo hebben ondermeer Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk strenge regels omtrent het vervoeren van een hond in de auto.

Echt heel veilige autobenches zijn deze van het Zweedse bedrijf Variocage. Deze autobenches beschikken over een ingebouwde kreukelzone, die de overlevingskansen van uw hond bij een aanrijding aanzienlijk verhogen.
Deze autobench doorstaat dan ook prima een crash test en is de enige kooi op de markt die voldoet aan de veiligheidseisen bij een kop-staartbotsing!

Deze autobench is zodanig afgewerkt dat je hond zich nergens kan aan kwetsen, ook niet bij een ongeluk.

De diepte van de hondenbench is regelbaar zodat je maximaal de beschikbare ruimte van je koffer kan benutten. Goed om weten is ook dat deze bench aan de achterzijde over een nooddeur beschikken. Als de koffer niet meer open gaat na een aanrijding kan je je hond langs deze nooddeur bevrijden.

De Variocage autobench bestaat ook in grote afmetingen met een tussenschot zodat je ook twee honden veilig kan vervoeren.

De juiste autobench kiezen voor jouw auto

Natuurlijk moet je bij de aankoop van een autobench niet alleen kijken of je hond in de bench past. Ook de bench moet in je auto passen. En dat is niet bij elk model auto even evident.

Voor de Variocage autobenches hebben we een handige keuzetool gemaakt. Je kan er het merk en type van je auto invoeren en dan krijg je een lijst van alle modellen autobenches van Variocage, die geschikt zijn voor jouw auto.

 

Vorig artikel Maak uw kippenhok vosbestendig met de Chicken Guard
Volgend artikel Hondenhok op maat voor beperkte plaats